Haitallisista vieraskasveista erityisesti jättipalsami, kurtturuusu, jättiputki ja komealupiini ovat yleistyneet myös Eurajoella ja niiden torjuntaa tulisi lisätä. Maanomistajalla on velvollisuus huolehtia vieraskasvien torjunnasta ja estää lajien leviäminen naapurin puolelle. Vieraskasvien torjunta vaatii sitkeyttä ja yhteistyötä, jotta niiden leviämistä voidaan hillitä.

Havaitut taimet kannattaa kitkeä heti pois, sillä torjuntatyöt vaikeutuvat kasvien kasvaessa ja levitessä. Runsaasti siemeniä tuottavien lajien kasvusto kannattaa kitkeä ennen kukintaa. Jos kasvusto on kerennyt kukkimaan, kukkavarret katkaistaan ennen siementen kehittymistä.

Ilmoita kaikista vieraskasvihavainnoista vieraslajit.fi –sivustolle. Sivustolta löydät myös tietoa lajien oikeaoppisesta torjunnasta ja hävittämisestä.

Pakkaa kasvijätteet tiiviisti. Pienet määrät voi laittaa muovipussissa omaan sekajäteastiaan. Isommat määrät voi viedä maksutta jätesäkeissä jäteasemalle.

Muistathan myös, että puutarhajätettä ei saa viedä oman pihan ulkopuolelle!

Lisätietoa: https://vieraslajit.fi/

Komealupiini