Vaikuttaminen2018-10-11T09:12:46+00:00

Vaikuttaminen

Nuorisovaltuusto

Nuorisovaltuuston tärkein tehtävä on toimia oman alueensa nuorten edunvalvojana ja äänenä. Nuorisovaltuustolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä kunnan asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen, opiskeluun, elinympäristöön, asumiseen tai liikkumiseen sekä muissakin asioissa, joiden nuorisovaltuusto arvioi olevan lasten ja nuorten kannalta merkittäviä. Nuorisovaltuusto tulee ottaa mukaan lasten ja nuorten kuulemisen kehittämisen kunnassa.

Nuorisovaltuuston jäseniä tulee nimetä kunnan eri työryhmiin tuomaan esille nuorten näkemys asiaan. Nuorisovaltuusto tuottaa myös halutessaan tapahtumia alueen nuorille. He saattavat olla toteuttamassa konsertteja, diskoja, nuorisomessuja ja monenlaisia muita tapahtumia ja tempauksia, joita he kokevat alueensa nuorten tarvitsevan. Lisäksi he saattavat tehdä eri toimielimille aloitteita ja kannanottoja.

*Kuntalain (410/2015) mukaan jokaisen kunnan tulee varmistaa nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet perustamalla nuorisovaltuusto.

 

 

Eurajoen Nuorisovaltuuston toimintaidea:
Eurajoen Nuorisovaltuusto on toiminut vuodesta 2005.

  • Nykyinen edustuskausi kestää 2 vuotta, jotta uudet jäsenet saisivat hieman aikaa kerätä itsensä kasaan ja sopeutua NV:n toimintaan, jolloin vaikuttaminen ja yhteistyö helpottuvat – usein itsensä voittaminen on suurin haaste. Nykyisen valtuuston toimintakausi kestää tammikuun puolivälistä  2017-2018 vuoden loppuun.
  • Kuka tahansa 13-18 -vuotias Eurajokelaisnuori voi ilmoittautua joka toinen vuosi pidettäviin vaaleihin ehdokkaaksi.
  • Kaikki 13-18 vuotiaat eurajokelaiset voivat äänestää ehdokastaan yläkouluilla ja nuorisotiloissa pidettävissä vaaleissa.
  • Jos ehdokkaita on vähemmän kuin 12, valitaan heidät suoraan valtuustoon. Jos taas ehdokkaita on enemmän kuin 12 ovat vähiten ääniä saaneet varajäseniä.
  • Kuntaliitoksen myötä valitaan yksi jäsen kummankin yläkoulun oppilaskunnan hallituksesta heidän päätöksellään vuodeksi kerrallaan aina syyskuun alussa. Luvian koulupiirin alueelta valitaan vaaleilla 4 muuta jäsentä ja Eurajoen alueelta 6 jäsentä. Ellei ehdokkaita ole riittävästi voivat toisen alueen nuoret täyttää toisensa paikkoja.
  • Nuorisovaltuusto on kunnan virallinen toimintaelin. Eurajoen kunnanvaltuuston päätös 29.11.2012.

NUORTENIDEAT.FI muuttaa maailmaa tai ainakin tekee kotikunnasta hiukan paremman paikan elää.

Pääset vaikuttamaan ja osallistumaan, kun rekisteröidyt kotikuntasi Nuortenideat.fi -palveluun. Rekisteröitymisen jälkeen voit heti ideoida, kommentoida, äänestää ja allekirjoittaa – vaikuttaa kotikuntasi asioihin. Jos siis Eurajoki on kotikuntasi, rekisteröidy palveluun ja anna mennä! Muiden kirjoittamia ideoita voit käydä kommentoimassa ja tykkäämässä myös rekisteröitymättä.

Pysähdy hetkeksi – ja käy tarkistamassa, mitä kotikunnassasi tapahtuu ja mistä puhutaan. Selaile muiden ideoita ja aloitteita, osallistu keskustelemalla ja kommentoimalla. Koko maan toimintaan voit tutustua Nuortenideat.fi-palvelun etusivulla ja vaikuttaa voit myös valtakunnallisesti, ellei ideasi koske vain kotikuntaasi.

Eurajoen kunnan nuortenideat.fi –palveluista ja opastuksesta vastaa nuorisotyöntekijä Pia Johansson.

Nuorisovaltuuston käytännön ohjaamisesta vastaa nuorisotyöntekijä Mia Sajantola p. 044 431 2538.
Nuorisovaltuuston hallinnollisista asioista vastaa vapaa-aikakoordinaattori Pirita Laivanen p. 044 312 4265.

Ajankohtaista

Yhdistyskirje

Eurajoen kaikille yhdistyksille osoitettu vapaa-aikapalveluiden laatimaa yhdistyskirjettä pääset lukemaan tästä Yhdistystietojen tarkistus ja julkaisulupatiedotteen löydät

20.10.2018|Categories: Uutiset, Vapaa-aika|