Kirjastonkäyttäjän opas2019-05-16T15:25:41+02:00

Kirjastonkäyttäjän opas

Kirjastossa voit lainata, oleskella, opiskella, käyttää erilaisia laitteita, lukea lehtiä ja kirjoja, katsella näyttelyitä ja osallistua tapahtumiin.

Kirjasto tarjoaa maksutta käyttöösi monipuoliset kokoelmat, ajanmukaiset laitteet ja tiedonhakumenetelmät, kirjastotilat sekä henkilökunnan asiantuntemuksen.

Lainaamiseen ja joidenkin muiden palveluiden käyttämiseen tarvitset kirjastokortin ja tunnusluvun.

Eurajoen kunnankirjasto kuuluu Satakirjastoihin ja noudattaa niiden yhteisiä käyttösääntöjä. Tutustu sääntöihin, sillä saadessasi kirjastokortin tai suostuessasi vastuuhenkilöksi olet sitoutunut noudattamaan niitä.

Eurajoen kirjastotoimen maksut ja korvaukset 1.6.2017 alkaen

Kopiot ja tulosteet (1.4.2018 alkaen)

mustavalkoinen kopio A4 ja A3 1,00 €/ kpl
värillinen kopio A4 ja A3 1,50 €/ kpl
(sis. alv:n 24 %)

Tulosteet

Kirjastojärjestelmästä, tietokannoista, tekstinkäsittelymikrolta ja internetistä 0,20 €/ kpl
(sis. alv:n 24 %)

Kaukopalvelumaksut

Kaukopalvelun asiakkaan tulee olla rekisteröitynyt lainaaja. Kaukopalvelun tilausmaksua ei palauteta vaikka aineistoa ei saada tai tilaus perutaan.

Kaukopalvelu henkilöasiakkaille:

– kaukolainatilaus kotimaasta: 8,00 €/ tilaus

– kaukolainatilaus Pohjoismaista: 15,00 €/ tilaus

– kaukolainatilaus muualta: 30,00 €/ tilaus

– jäljennöksistä veloitetaan lisäksi lähettäjäkirjaston perimä maksu

Kaukopalvelu kirjastoille tai vastaaville organisaatioille:

– kaukolaina: 15,00 €/ tilaus

– jäljennökset tai tulosteet: 15,00 €/ ensimmäiset 20 sivua ja seuraavat sivut 1,00 €/ sivu

Tarvikkeet

Muovi- ja paperikassi 0,20 €/ kpl
Kangaskassi 1,50 €/ kpl
Tallentava CD-RW (700 Mb) 2,50 €/ kpl
DVD–R-levyt (4,7 Gb) 1,50 €/ kpl
DVD+R DL-levy (8,5 Gb) 2,70 €/ kpl
Blueray RE-levy (25 Gb) 3,50 €/ kpl
Muistitikku Kingston (4 Gb) 6,50 €/ kpl
(sis. alv:n 24 %)

Poistetun aineiston myynti

lehdet 0,20 €/ kpl
lasten poistokirjat 0,5 €/ kpl
poistokirjat 0,5 – 4 €/ kpl. Arvokkaat kirjat hinnoitellaan erikseen.
(sis. alv 10 %)

Korvaukset

Kadonnut tai turmeltunut aineisto korvataan aineistorekisterin hinnan mukaisesti. Sen lisäksi mahdollinen aineiston säilytyskotelo 2 €.

Käyttösäännöt on hyväksytty jokaisessa Satakirjastoihin kuuluvassa kunnassa ja ne ovat voimassa 1.3.2018 alkaen.

Käyttösääntöjen soveltamisohjeet hyväksytty Satakirjastojen johtoryhmässä 7.2.2018.

Satakirjastot on 17 Satakunnan kaupungin- ja kunnankirjaston yhteistietokanta. Satakirjastoihin kuuluvat: Eura, Eurajoki, Harjavalta, Honkajoki, Huittinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Rauma, Siikainen, Säkylä ja Ulvila.

Käyttösäännöt ovat yhteiset kaikissa Satakirjastoissa. Kunnan oikeus laatia käyttösäännöt perustuu lakiin yleisistä kirjastoista (1492/2016, 14§). Käyttösäännöillä edistetään kirjaston sisäistä järjestystä, turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Tervetuloa kirjaston käyttäjäksi

Satakirjastojen kokoelmat, niiden lainaaminen ja varaaminen sekä kirjaston laitteet ja asiakastilat samoin kuin henkilökunnan asiantuntemus ovat asiakkaiden käytössä maksutta.
Kirjastossa voit
• lainata kirjoja ja muuta materiaalia
• lukea lehtiä ja kirjoja
• opiskella ja työskennellä
• viettää aikaa
• käyttää kirjaston laitteita
• osallistua erilaisiin tapahtumiin
• tutustua näyttelyihin

Satakirjastojen toimipaikkojen aukioloajat ja kirjastoautojen aikataulut tiedotetaan kirjaston toimipaikoissa ja verkkosivuilla. Useimmissa kirjastoissa on avoin verkko. Kirjasto ei vastaa avoimen verkon käytöstä tai kirjastossa käytetyn välineistön aiheuttamista ongelmista eikä mahdollisista vahingoista asiakkaille.

Kirjaston käyttöoikeus

Kirjasto on kaikille avoin julkinen palvelu. Kirjaston käyttöoikeus on kaikilla, jotka noudattavat käyttösääntöjä. Käyttöoikeus sisältää oikeuden käyttää kirjaston kokoelmia, palveluja, laitteita ja yleisötiloja sekä osallistua tapahtumiin.

Kirjaston lainausoikeus

Lainausoikeutta varten tarvitaan kirjastokortti. Kirjastokortin saa esittämällä kuvallisen henkilötunnuksella varustetun henkilöllisyystodistuksen ja ilmoittamalla osoitteensa Suomessa ja muut yhteystietonsa. Alle 18-vuotiaalta riittää kuvaton Kela-kortti. Alle 15-vuotias saa kirjastokortin takaajan kirjallisella suostumuksella. Takaajana voi olla huoltaja tai täysi-ikäinen vastuuhenkilö.

Päiväkoti, koulu, muu laitos tai yhteisö voi saada vuodeksi kerrallaan yhteisökortin, jota varten tarvitaan nimetty täysi-ikäinen vastuuhenkilö. Asiakkailta, joilla ei ole Suomen henkilötunnusta, riittää syntymäajan ja osoitteen ilmoittaminen, tällöin kirjastokortti on voimassa vuoden kerrallaan. Kirjastokortti on maksuton ja sen saa kaikista Satakirjastoista.

Asiakas tarvitsee tunnusluvun, kun asioi kirjaston verkkopalveluissa ja/tai lainatessaan automaateilla ja omatoimikirjastoissa. Tunnusluvun saa kirjastosta lainaajaksi rekisteröitymisen yhteydessä tai myöhemmin henkilöllisyytensä todistettuaan. Tunnuslukua ei anneta sähköpostilla tai puhelimessa.

Käyttäjän tietosuoja

Kirjaston ja asiakkaan välinen suhde on luottamuksellinen. Lainaajan ja vastuuhenkilön tiedot tallennetaan asiakasrekisteriin. Kirjaston vastuulla on, että asiakasrekisteri on henkilötietolain mukainen.

Kirjastolla on oikeus käyttää henkilötunnusta lainaajarekisterissään (Henkilötietolaki 523/1999, 13 §). Rekistereiden tietoja ei luovuteta ulkopuolisille. Lainaajarekisterin rekisteriseloste on nähtävillä kirjastoissa ja kirjastojen www-sivuilla.

Asiakkaalla on oikeus henkilöllisyytensä todistettuaan tarkistaa, mitä tietoja hänestä on tallennettu kirjaston asiakasrekisteriin. Alle 15-vuotiaan vastuuhenkilöllä on oikeus saada tieto vastattavansa myöhässä olevista lainoista ja maksamattomista maksuista. Laitoksen tai yhteisön vastuuhenkilöllä on oikeus tarkistaa laitoksen tai yhteisön tiedot.

Käyttäjän vastuu

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Henkilökohtaisuus koskee myös omatoimikäyttöä. Kirjastokortin omistaja on vastuussa kortillaan kortilla lainatusta aineistosta. Takaaja on vastuussa alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta sekä kirjaston muiden palveluiden, laitteiden ja tilojen käytöstä.

Osoitteen ja nimen muutoksesta on ilmoitettava kirjastoon. Myös kirjastokortin katoamisesta on ilmoitettava kirjastoon välittömästi. Asiakas tai takaaja ei ole vastuussa aineistosta, joka on lainattu kadonneella kortilla katoamisilmoituksen jälkeen. Kadonneeksi ilmoitettu kirjastokortti poistetaan käytöstä.

Kirjasto ei ole korvausvelvollinen, mikäli lainattu tallenne vahingoittaa asiakkaan laitteita. Kirjasto ei myöskään vastaa lainatun aineiston käytön aiheuttamista henkilö- tai muista vahingoista.

Lainaus, lainojen uusiminen ja varaaminen

Aineiston laina-aika voi olla 1 – 28 vuorokautta.

– Kirjat ja musiikkiäänitteet 28 vrk
– DVD:t, videot, konsolipelit ja lehdet 14 vrk (kirjastoautossa 28 vrk)
– Pikalainat 7 vrk (kirjastoautossa 14 vrk)

Laina-aika päättyy eräpäivänä, kun kirjasto suljetaan ja verkkokirjastossa vuorokauden vaihtuessa. Eräpäivät näkyvät eräpäiväkuitissa, jonka saa lainauksen yhteydessä.

Lainat voi palauttaa mihin tahansa Satakirjastoon toimipaikan aukioloaikana. Poikkeuksena ovat erikoisaineistot, kuten liikuntavälineet, jotka tulee palauttaa siihen kirjastoon, josta ne on lainattu. Palautuksesta saa halutessaan kuitin.

Joissakin kirjastoissa on palautusluukku. Luukun kautta palautettu aineisto rekisteröidään palautetuksi seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Lainojen palauttaminen luukun kautta on asiakkaan vastuulla.

Asiakas saa halutessaan 1-5 päivää ennen eräpäivää ilmoituksen lähestyvästä eräpäivästä sähköpostilla, mikäli kirjastolla on asiakkaan sähköpostiosoite. Eräpäivä on sitova, vaikka asiakas ei olisikaan saanut ilmoitusta lähestyvästä eräpäivästä. Kirjastot eivät vastaa tietoliikenneyhteyksien häiriöistä, eivätkä häiriöt vähennä mahdollisia maksuja.
Yhden asiakkaan lainojen enimmäismäärä voi olla korkeintaan 150 lainaa. Aineistokohtaiset rajoitukset ovat mahdollisia.

Asiakkaalla voi olla yhdellä kertaa 150 lainaa, joista
– CD-levyjä korkeintaan 50 kpl ja DVD-levyjä korkeintaan 30 kpl, konsolipelejä korkeintaan 10 kpl ja Blu-Ray-levyjä korkeintaan 10 kpl

Kuvatallenteiden lainauksessa kirjastot noudattavat ikärajoja, jotka perustuvat lakiin (Kuvaohjelmalaki 710/2011, 6§).

Lainat voi uusia kahdeksan (8) kertaa. Uusimisen voi tehdä kirjastossa, puhelimitse tai verkossa. Uusiminen ei onnistu, jos aineistosta on varauksia tai asiakas on menettänyt lainausoikeutensa. Joidenkin aineistojen uusimisessa voi olla rajoituksia, esim. pikalainoja ei voi uusia.

Satakirjastojen aineistoa voi varata. Varaaminen on maksutonta. Varauksen voi tehdä kirjastossa, puhelimitse tai verkossa. Varattu aineisto on noudettava 7 päivän kuluessa saapumisilmoituksen lähettämisestä.

Maksuttomuus, maksut, aineiston korvaaminen ja perintä

Kirjastojen aineistojen käyttö kirjastossa, niiden lainaaminen ja varaaminen on maksutonta. Maksutonta on myös käyttäjille annettava ohjaus, neuvonta ja tietopalvelu.

Eräpäivän jälkeen palautetusta tai uusitusta aineistosta peritään myöhästymismaksu sekä palautuspyynnöistä ja laskutuksesta aiheutuneet kulut. Lasten- ja nuortenosastojen aineistoista ei peritä myöhästymismaksuja.

Myöhästymismaksu kertyy kaikilta eräpäivän jälkeisiltä kalenteripäiviltä enimmäismäärään saakka. Myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut verkkokirjaston käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön takia.

Myöhästymismaksut kirjautuvat asiakastietoihin. Myöhästymismaksut voi maksaa missä tahansa Satakirjastossa tai verkon kautta. Myöhästymismaksuista ei lähetetä erillistä laskua.

Noutamatta jätetyistä varauksista peritään maksu. Maksullista on myös kaukopalvelu. Kadonnut tai vahingoittunut aineisto on korvattava maksamalla siitä kirjaston määräämä hinta.

Palauttamatta jääneen aineiston sekä siihen liittyvien maksamattomien maksujen laskutuksesta vastaa aineiston omistava kirjasto. Myös nämä laskut voi maksaa mihin tahansa Satakirjastoon tai pankin kautta.

Kirjaston lasku on perimiskelpoinen. Kirjasto käyttää saataviensa perimiseen perintätoimistoa. Perinnässä asiakkaalta laskutetaan aineiston korvaushinta, myöhästymismaksu sekä palautuskehotuksista ja laskutuksesta aiheutuneet kulut, perintäkulut ja lainmukainen viivästyskorko. Myös palauttamaton lasten- ja nuortenaineisto menee perintään.

Kirjaston omaisuuden vahingoittaminen pitää korvata.

Lainaus- tai käyttöoikeuden menetys

Lainausoikeuden menettää kaikissa Satakirjastoissa, mikäli jättää jossakin niistä lainat palauttamatta tai maksut maksamatta. Lainausoikeuden menettää, mikäli maksuja on 10 euroa tai sen yli. Lainausoikeuden saa takaisin palauttamalla tai korvaamalla lainat ja maksamalla kertyneet maksut.

Satakirjastot perivät maksamattomia maksuja tehostetusti kerran vuodessa. Tällöin asiakkaan velkasaldon tulee olla nolla euroa, jotta asiakas välttää lainauskiellon.

Kirjastossa on käyttäydyttävä asiallisesti (Järjestyslaki 612/2003). Henkilökunta voi määrätä häiriötä aiheuttavan asiakkaan poistumaan kirjaston tiloista. Asiakas voi saada kirjaston käyttökiellon määräajaksi, jos hän huomautuksista huolimatta aiheuttaa häiriötä kirjaston toiminnalle tai vaarantaa sen turvallisuutta tai vahingoittaa kirjaston omaisuutta.

Kirjastokohtainen käyttökielto voi olla enintään 30 päivää. Käyttökiellosta tehdään viranhaltijapäätös, johon voi hakea oikaisua kuntalain mukaisesti. Ennen käyttökiellon antamista asiakkaalla on oikeus tulla kuulluksi.

Kaukopalvelu

Satakirjastoista puuttuvaa aineistoa välitetään muista kirjastoista noudattaen kaukopalvelusääntöjä ja lainan antaneen kirjaston ehtoja. Kaukopalvelu on maksullista. Kaukopalveluasiakkaalla tulee olla lainausoikeus.

Voimassaolo

Käyttösäännöt ovat voimassa 1.3.2018 lähtien toistaiseksi.

Digitointitilat on tarkoitettu asiakkaiden omatoimiseen VHS-videokasettien, LP-levyjen ja C-kasettien digitointiin sekä valokuvien, diakuvien ja negatiivien skannaamiseen digitaaliseen muotoon. Tiloissa ovat käytettävissä ohjelmistot kuvan- ja äänenkäsittelyyn sekä videoeditointiin.

Digitointitilat ovat käytettävissä kirjastojen aukioloaikoina. Käyttö on maksutonta. Aika tilan käyttöön on varattava etukäteen henkilökohtaisesti kirjastosta tai puhelimitse numerosta 044 312 4293 (Eurajoen pääkirjasto) tai 044 431 2721 (Luvian kirjasto).

 Varaaminen edellyttää voimassaolevaa Satakirjastojen kirjastokorttia ja vähintään 15 vuoden ikää. Tilan voi varata kerrallaan enintään neljäksi tunniksi. Varaus peruuntuu, jos asiakas ei saavu 15 minuutin kuluessa varauksen alkamisesta. Uutta aikaa ei voi varata ennen kuin aiempi aika on käytetty loppuun. Digitointi kestää siirrettävän tallenteen pituuden verran. Tilan varaus tulee suunnitella siten, että digitointi on valmis kirjaston sulkemisaikaan mennessä.

Tallentamista varten asiakkaan pitää tuoda muistitikku, CD- tai DVD-levyjä. Tarvittaessa kirjastosta voi ostaa DVD-R ja DVD-RW sekä CD-R ja CD-RW –levyjä tallentamista varten.

Digitointi tapahtuu omatoimisesti. Kirjaston henkilökunta ei digitoi asiakkaan aineistoja.

Tilassa on ohjeita digitointia varten. Digitointitilan työasemien asetusten muuttaminen ja omien ohjelmistojen asentaminen on kielletty.

Käyttövuoron päättyessä ohjelmat ja laitteet on suljettava. Digitointititiloissa tulee noudattaa tilan käyttösääntöjä. Mikäli asiakas havaitsee laitteistossa vikoja tai ongelmia, niistä tulee ilmoittaa henkilökunnalle. Asiakas on myös velvollinen korvaamaan, jos laitteille tai ohjelmille tehdään tahallista vahinkoa tai ilkivaltaa sinä aikana, kun asiakas on varannut tilan.

Kopioinnissa ja tallennuksessa on noudatettava voimassaolevaa lainsäädäntöä. Laittoman aineiston käyttö ja katselu on kielletty. Kirjasto ei vastaa asiakkaiden töiden häviämisestä tai joutumisesta vääriin käsiin eikä laitteiden asiakkaan tallenteille tai tallennusvälineille mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Kirjasto ei myöskään vastaa vahingoista, joita laitteilla voidaan aiheuttaa kolmannelle osapuolelle.

Yhteystiedot

Eurajoen pääkirjasto
Weener-tie 1, 27100 Eurajoki
Puh. 044 312 4293
S-posti: kirjasto[at]eurajoki.fi

Luvian kirjasto
Lukkarilantie 4
29100 Luvia
Puh. 044 431 2721
S-posti: luvia.kirjasto[at]eurajoki.fi

Kirjastoauto
Puh. 044 312 4270
s-posti: kirjastoauto[at]eurajoki.fi

Ajankohtaista