Kirjastonkäyttäjän opas2019-11-12T12:56:45+02:00

Kirjastonkäyttäjän opas

Kirjastossa voit lainata, oleskella, opiskella, käyttää erilaisia laitteita, lukea lehtiä ja kirjoja, katsella näyttelyitä ja osallistua tapahtumiin.

Kirjasto tarjoaa maksutta käyttöösi monipuoliset kokoelmat, ajanmukaiset laitteet ja tiedonhakumenetelmät, kirjastotilat sekä henkilökunnan asiantuntemuksen.

Lainaamiseen ja joidenkin muiden palveluiden käyttämiseen tarvitset kirjastokortin ja tunnusluvun.

Eurajoen kunnankirjasto kuuluu Satakirjastoihin ja noudattaa niiden yhteisiä käyttösääntöjä. Tutustu sääntöihin, sillä saadessasi kirjastokortin tai suostuessasi vastuuhenkilöksi olet sitoutunut noudattamaan niitä.

Satakirjastojen käyttösäännöt

Yhteiset Satakirjastoille

Aineiston laina-aika voi olla 1–28 vuorokautta.

Kirjat ja musiikkiäänitteet 28 vrk

DVD:t, Blu-rayt, VHS:t, konsolipelit ja lehdet 14 vrk (kirjastoautoissa 28 vrk)

Pikalainat 14 vrk

Joissakin kirjastoissa on palautusluukku. Luukun kautta palautettu aineisto rekisteröidään palautetuksi seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Lainojen palauttaminen luukun kautta on asiakkaan vastuulla.

Asiakas saa halutessaan 1-5 päivää ennen eräpäivää ilmoituksen lähestyvästä eräpäivästä sähköpostilla, mikäli kirjastolla on asiakkaan sähköpostiosoite. Eräpäivä on sitova, vaikka asiakas ei olisikaan saanut ilmoitusta lähestyvästä eräpäivästä. Kirjastot eivät vastaa tietoliikenneyhteyksien häiriöistä, eivätkä häiriöt vähennä mahdollisia maksuja.

Yhden asiakkaan lainojen enimmäismäärä voi olla korkeintaan 150, josta

CD-levyjä korkeintaan 50 kpl

DVD-levyjä korkeintaan 30 kpl

Konsolipelejä korkeintaan 10 kpl

Blu-ray –levyjä korkeintaan 10 kpl

Lainat voi uusia 8 kertaa. Uusimisen voi tehdä kirjastossa, puhelimitse tai verkossa. Uusiminen ei onnistu, jos aineistosta on varauksia tai asiakas on menettänyt lainausoikeutensa. Joidenkin aineistojen uusimisessa voi olla rajoituksia, esim. pikalainoja ei voi uusia.

Satakirjastojen aineistoa voi varata. Varaaminen on maksutonta. Varauksen voi tehdä kirjastossa, puhelimitse tai verkossa. Varattu aineisto on noudettava 7 päivän kuluessa saapumisilmoituksen lähettämisestä.

Yhteiset Satakirjastoille

Eräpäivän jälkeen palautetusta tai uusitusta aineistosta peritään myöhästymismaksu sekä palautuspyynnöistä ja laskutuksesta aiheutuneet kulut. Lasten ja nuorten aineistoista ei peritä myöhästymismaksuja.

Myöhästymismaksu kertyy kaikilta eräpäivän jälkeisiltä kalenteripäiviltä enimmäismäärään saakka. Myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut verkkokirjaston käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön takia.

Myöhästymismaksut kirjautuvat asiakastietoihin. Myöhästymismaksut voi maksaa missä tahansa Satakirjastossa tai verkon kautta. Myöhästymismaksuista ei lähetetä erillistä laskua.

Noutamatta jätetyistä varauksista peritään maksu. Maksullista on myös kaukopalvelu. Kadonnut tai vahingoittunut aineisto on korvattava maksamalla siitä kirjaston määräämä hinta.

Lainausoikeuden menettää, mikäli maksuja on yli 10,00 €.

Myöhästymismaksut

Aineistosta aletaan periä myöhästymismaksua heti eräpäivän jälkeen.

Myöhästymismaksu aikuisten aineistosta on 0,25 € / laina / päivä. Lasten ja nuorten aineistosta peritään vain palautuspyyntökulut.

Yhdestä lainasta kertyy myöhästymismaksua enintään 7,00 €.

Palautuspyynnöt

 1. palautuspyyntö 1,50 €
 • Lähetetään 7 päivän kuluttua eräpäivästä tekstiviestinä, sähköpostina tai kirjeenä asiakkaan valinnan mukaan
 • Mikäli aineistoon on varaus, palautuspyyntö lähetetään heti eräpäivän jälkeen
 1. palautuspyyntö 3,00 €
 • Lähetetään 4 viikon kuluttua eräpäivästä kirjeenä

Laskukulut 7,50 €

 • Lasku palauttamattomasta aineistosta lähetetään 8 viikon kuluttua eräpäivästä kirjeenä
 • Lisäksi laskutetaan ja 2. palautuspyynnön maksut ja myöhästymismaksut

Noutamatta jätetty varaus

Aineiston varaaminen on maksutonta. Noutamattomasta varauksesta peritään 1,00 € maksu.

Kaukolainamaksut

Jos aineistoa ei ole Satakirjastojen kokoelmissa, sitä voidaan kaukolainata muista kirjastoista.

 • Kaukolainatilaus kotimaasta: 8,00 € / tilaus
 • Kaukolainatilaus Pohjoismaista: 15,00 € / tilaus
 • Kaukolainatilaus muualta: 30.00 € / tilaus
 • Jäljennöksistä veloitetaan lisäksi lähettäjäkirjaston perimä maksu

Kaukolainamaksu peritään myös noutamattomasta kaukolainasta, samoin jos asiakas peruu kaukolainan, joka on jo matkalla lähettäjäkirjastosta.

Kirjastokohtaiset maksut

Tuotteet

 • muovi- ja paperikassi 0,20 € / kpl
 • kangaskassi 1,50 € / kpl
 • DVD-R-levyt (4.7 Gb) 1,50 €/ kpl
 • Muistitikku 6,50 €/kpl

(sis. alv:n 24 %)

Poistetun aineiston myynti

 • poistokirjat 0,50 € – 4,00 €/ kpl. Arvokkaat kirjat hinnoitellaan erikseen.

Digitointitilat on tarkoitettu asiakkaiden omatoimiseen VHS-videokasettien, LP-levyjen ja C-kasettien digitointiin sekä valokuvien, diakuvien ja negatiivien skannaamiseen digitaaliseen muotoon. Tiloissa ovat käytettävissä ohjelmistot kuvan- ja äänenkäsittelyyn sekä videoeditointiin.

Digitointitilat ovat käytettävissä kirjastojen aukioloaikoina. Käyttö on maksutonta. Aika tilan käyttöön on varattava etukäteen henkilökohtaisesti kirjastosta tai puhelimitse numerosta 044 312 4293 (Eurajoen pääkirjasto) tai 044 431 2721 (Luvian kirjasto).

 Varaaminen edellyttää voimassaolevaa Satakirjastojen kirjastokorttia ja vähintään 15 vuoden ikää. Tilan voi varata kerrallaan enintään neljäksi tunniksi. Varaus peruuntuu, jos asiakas ei saavu 15 minuutin kuluessa varauksen alkamisesta. Uutta aikaa ei voi varata ennen kuin aiempi aika on käytetty loppuun. Digitointi kestää siirrettävän tallenteen pituuden verran. Tilan varaus tulee suunnitella siten, että digitointi on valmis kirjaston sulkemisaikaan mennessä.

Tallentamista varten asiakkaan pitää tuoda muistitikku, CD- tai DVD-levyjä. Tarvittaessa kirjastosta voi ostaa DVD-R ja DVD-RW sekä CD-R ja CD-RW –levyjä tallentamista varten.

Digitointi tapahtuu omatoimisesti. Kirjaston henkilökunta ei digitoi asiakkaan aineistoja.

Tilassa on ohjeita digitointia varten. Digitointitilan työasemien asetusten muuttaminen ja omien ohjelmistojen asentaminen on kielletty.

Käyttövuoron päättyessä ohjelmat ja laitteet on suljettava. Digitointititiloissa tulee noudattaa tilan käyttösääntöjä. Mikäli asiakas havaitsee laitteistossa vikoja tai ongelmia, niistä tulee ilmoittaa henkilökunnalle. Asiakas on myös velvollinen korvaamaan, jos laitteille tai ohjelmille tehdään tahallista vahinkoa tai ilkivaltaa sinä aikana, kun asiakas on varannut tilan.

Kopioinnissa ja tallennuksessa on noudatettava voimassaolevaa lainsäädäntöä. Laittoman aineiston käyttö ja katselu on kielletty. Kirjasto ei vastaa asiakkaiden töiden häviämisestä tai joutumisesta vääriin käsiin eikä laitteiden asiakkaan tallenteille tai tallennusvälineille mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Kirjasto ei myöskään vastaa vahingoista, joita laitteilla voidaan aiheuttaa kolmannelle osapuolelle.

Yhteystiedot

Eurajoen pääkirjasto
Weener-tie 1, 27100 Eurajoki
Puh. 044 312 4293
S-posti: kirjasto[at]eurajoki.fi

Luvian kirjasto
Lukkarilantie 4
29100 Luvia
Puh. 044 431 2721
S-posti: luvia.kirjasto[at]eurajoki.fi

Kirjastoauto
Puh. 044 312 4270
s-posti: kirjastoauto[at]eurajoki.fi

Satakirjastot

Ajankohtaista