Eurajoen Kaunissaaren luontokohteelle myönnettiin vuoden 2022 lopulla Leader-tukea saaren luonto- ja virkistyspalvelujen kunnostamiseen ja kehittämiseen. Investointi- ja kehittämistukea saaneessa hankkeessa keskitytään olemassa olevien polkuverkostojen, opasteiden ja taukopaikkojen kunnostamiseen. Hankkeessa pyritään myös vaalimaan ja tuomaan esille Kaunissaaren ainutlaatuista historiaa, sekä kehittämään saaressa liikkumista ja saavutettavuutta.

Kaunissaari on monipuolinen luonto- ja historiakohde

Kaunissaari on Eurajoensalmessa sijaitseva luonto- ja virkistyskohde. Saari on hyvin vene- ja melontareittien varrella, minkä vuoksi se on erityisesti veneilijöiden suosima retkikohde.

Kaunissaaressa on kiintoisa ja ainutlaatuinen historia, sillä saaressa on vuosien 1874–1923 aikana toiminut Antti Ahlströmin perustama höyrysaha sekä rahtisatama. Sahan myötä saareen muodostui vilkas teollisuusyhdyskunta ja parhaimmillaan siellä asui yli 300 henkeä. Saha lopetettiin vuonna 1923, jonka jälkeen hiljalleen kaikki saaren rakennukset purettiin tai siirrettiin. Nykyään saaressa ei ole enää muita rakennuksia kuin 1940-luvun lopulla rakennettu uittomiehille tarkoitettu mökki. Vanhojen rakennusten kivijalat ja monet muut historian jäänteet ovat kuitenkin säilyneet ja ne kertovat saaren tarinaa yhä näinä päivinä.

Kaunissaaren sahan lopettamisen jälkeen saaren luonto sai kehittyä ja kasvaa rauhassa ilman ihmisen puuttumista prosessiin. Kaunissaaren luontoa on luonnehdittu yhdeksi Satakunnan rikkaimmaksi ja monimuotoisimmaksi. Saaressa elää ja kasvaa monia harvinaisia kasvi-, eläin- ja eliölajeja. Muun muassa purjelaivaliikenteen mukana kulkeutuneet painolastikasvit ovat saaren harvinaisuuksia. Joitakin saaressa viihtyviä painolastikasvilajeja ei ole tavattu muualla Satakunnassa – parhaimmassa tapauksessa jopa Suomessa.

Kaunissaaren Kylmäkarissa on upeat merimaisemat.

Kaunissaaren virkistyspalvelut

Kaunissaaressa on kulttuuri- ja luontopolut, jotka toteutettiin 2000-luvun alkupuoliskolla.  Samoihin aikoihin saareen polkuverkostoja kehitettiin muun muassa rakentamalla kulkemista helpottavia pitkospuita ja portaita. Saareen rakennettiin myös uusia virkistyskäyttöön soveltuvia rakenteita. Nykyään Kaunissaaressa on laavuja, tulentekopaikkoja, grillikatos, ulkokäymälöitä, polttopuita ja kaksi laiturillista retkisatamaa.

Kehittämis- ja kunnostamishanke

Vuoden 2022 lopulla käynnistettiin Kaunissaaren kehittämis- ja kunnostamishanke, joka on käynnissä aina vuoden 2023 syksyyn asti. Hankkeen tarkoituksena on Eurajoen upean luonto- ja historiakohteen olemassa olevien palvelujen parantaminen ja kehittäminen.

Hankkeen aikana Kaunissaaressa uusitaan opasteet, reittimerkit ja kulttuuripolun opastaulut. Lisäksi korjataan ja rakennetaan uusia pitkospuita ja portaita liikkumisen sujuvoittamiseksi. Virkistysalueet aidataan ja puita kaadetaan polkuverkostojen ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden raunioiden välittömästä läheisyydestä. Hankkeen aika tehdään myös päivitystyötä esitteiden, markkinoinnin ja suunnitelmien osalta.

Rakennus- ja asennustöitä toteutetaan kevään ja kesän aikana. Retkeilijöitä pyydetään ottamaan tämä huomioon saaressa liikkuessaan. Lisätietoa Kaunissaaresta ja siellä toteutuvista toimenpiteistä päivitetään Eurajoen kunnan verkkosivuille.

Kaunissaaren kehittämis- ja kunnostamishanke:
Meri-Tuuli Suorsa, projektikoordinaattori
[email protected]
044 312 4260 (tavoitettavissa 26.4.2023 asti)