Tarvolan kylässä käy kova kuhina elokuun ensimmäisellä viikolla maanantaista perjantaihin 2.8-6.8. Kylässä sijaitsevalla Välimaan perinnetorpalla vietetään Suviviikkoa, jolloin torpan ovet ovat avoinna niin vierailijoille, ohikulkijoille kuin perinneharrastelijoillekin!

Suviviikon teemana on herneet ja pavut, joiden viljelyhistorian juuret ulottuvat jopa esihistorialliseen aikaan Suomessa. Teema näkyy erityisesti pihapiirin kasvimaalla, mutta myös Suviviikon ohjelmassa. Suviviikon aikana torpalla puuhastellaan entisajan tapaan 1900-luvun alkua kunnioittaen käsitöiden, ruuanlaiton ja pihahommien parissa, perinneleikkejä, askartelua ja muuta hauskaa puuhaa unohtamatta. Välimaan isäntä, emäntä sekä piiat ja rengit toivottavat tervetulleeksi Tarvolan kylään!

Ohjelma

Maanantai 2.8. klo 12-17

Torpan urheilukisat. Maanantaina Välimaan torpalla järjestetään leikkimieliset urheilukisat koko perheelle. Lajeina on muun muassa herneiden poimintaa, vedenkantoa, saappaan ja renkaan heittoa sekä puujaloilla kävelyä. Lisäksi urheilupäivän henkeen tehdään virkistäviä kesäjuomia ja lepuutetaan jalkoja rentouttavassa jalkakylvyssä, jossa hyödynnetään torpan pihapiirin kasveja ja yrttejä. Isäntä ja rengit aloittavat perinteisen riukuaidan korjauksen.

Tiistai 3.8. klo 12-17

Taidetiistai. Tiistaina torpalla päästetään luovuus valloilleen torpan taidetyöpajoissa. Työpajoissa haetaan inspiraatiota kasvimaan kasveista sekä viikon teemakasveista eli herneistä ja pavuista. Kasvimaan juhlaviiri -työpaja alkaa klo 12 ja jatkuu siihen saakka, kun materiaaleja riittää. Tämän ohella on myös Hilja Herne ja Paukku Papu -mainoshahmojen piirustuspaja. Ohjaajana toimii paikallinen kuvataiteilija Maria Leppänen. Taidepaja sopii kaikenikäisille. Taiteilun ohella leivotaan myös hernerieskaa sekä jatketaan riukuaitaurakkaa.

Keskiviikko 4.8. klo 12-17

Käsityökeskiviikko. Keskiviikko kuluu käsitöiden ja punamultamaalin keittämisen parissa. Päivän aikana muun muassa leikkaillaan maton kuteita sekä tietenkin myös kudotaan torpan vanhanaikaisilla kangaspuilla. Lisäksi tehdään kaarna- ja keppiveneitä, sekä askarrellaan herne- ja papuaiheisia koristeita. Emäntä paistaa hernelettuja ja isännät keittävät punamultamaalia, jota voi tulla ostamaan päivän päätteeksi omaan astiaan. Punamultamaalin hinta 2€/litra.

Torstai 5.8. klo 12-17

Papusoppaa ja pankakkua! Suviviikon torstai on pyhitetty papusopalle ja pankakulle. Lisäksi piiat pesevät pyykkiä ja mattoja entisajan tapaan. Isännälle voi tuoda työkalunsa teroitettavaksi.

Perjantai 6.8. klo 12-17

Kesäjuhlat. Välimaan torpan väki järjestää kylän yhteiset kesäjuhlat. Pöytä laitetaan koreaksi, leivotaan ja tehdään korvikekahvia. Lisäksi piikojen kanssa pääsee askartelemaan juhlakoristeita ja -kortteja. Perjantaina laitetaan juhlatamineet päälle: myös vierailijat voivat tuulettaa vaatekaapin löytöjä ja tulla torpalle entisajan muodissa!

Välimaan torpalle on vapaa pääsy.
Osoite: Tarvolantie 39, Eurajoki

Kuvassa torpan piika pesee pyykkiä entisajan tapaan

Kuvassa torpan piiat nyppivät rikkaruohoja torpan kasvimaalta